Nové směry a inovace - plán, jak posunout StringData do budoucnosti

Se společností StringData se dlouhá léta znáš a s Robertem jsi dříve spolupracoval. Proč ses rozhodl od ledna 2023 věnovat SD na plný úvazek z pozice managing directora?

S Robertem jsme se potkali v roce 2001, bylo to v době, kdy jsem řídil v GE Capital Bank hypoteční team, kde byl systém pro hypotéky Hypos. Robert udělal dobrý dojem, tak jsme se dohodli a StringData se začali o Hypos kompletně starat. Od té doby se s Robertem známe. Ještě jsem následně řídil firmu Credoma, ze které se potom stala Equa Banka, tam nám SD dodávali systém na řízení obchodní sítě, to myslím bylo někdy v roce 2007. Takže se známe opravdu dlouho, přes 20 let.

Loni v kontextu toho, že jsem ukončoval své angažmá v JRD Group, jsme se dohodli, že bych se mohl SD věnovat na plný úvazek. Pro mě to byla zajímavá výzva, protože SD znám dlouho, vlastně skoro od začátku. Líbí se mi, co StringData vybudovali, jaké služby poskytují, a jak se etablovali ve finančním sektoru, nejen v Čechách, ale i na Slovensku. A to je pro mě zajímavé, pracovat s firmou, která je na trhu dlouho a má za sebou úspěšnou historii.

Co tě tady ve StringData baví a jaké oblasti chceš posunout v nejbližší době k lepšímu?

Máme řešení na věci, které jsou v dnešní době čím dál důležitější a zefektivňují chod firem, jako třeba automatizace procesů, robotizace, vytěžování dat a zapojení umělé inteligence. Jdeme tím správným, moderním směrem. Otázka je, co je potřeba dělat dál, protože základy už jsou vybudované, máme na čem stavět, ale trh ani konkurence nespí. Je potřeba vědět, co budou SD dělat v příštích letech. Rád bych, abychom si více zpřesnili, co je náš business a na co se chceme zaměřovat.

Ve velkých firmách jsi vybudoval úspěšné týmy - co se ti při vedení lidí osvědčilo?

Jsem manažer, vždycky mě bavilo stavět nové věci, ať už to bylo stavění hypotečního týmu v GE Capital Bank nebo v Credomě, potažmo Equa Bank. Protože na začátku nebylo nic a vyrostlo to před očima během několika let. Což na jednu stranu je fajn, člověka uspokojuje, že něco buduje, na druhou stranu je to dost vyčerpávající.

Naučil jsem se lidem, které mám v týmu, věřit a vytvářet jim prostor, aby mohli dělat svoji práci. Je potřeba nastavit hranice v tom, že lidem dávám i kompetence a pravomoc a umožňuji jim dělat chyby, protože chybami se člověk učí. Je to nezbytná součást procesu a pomáhá to vyrůst v člověka, který má klíčové oblasti na starost a přebírá za ně odpovědnost.

Vždycky jsem si ty věci napřed zkusil sám, pak jsem vybudoval tým, kterému jsem předal jednotlivé kompetence. Základ je, umět lidem klíčové úkoly a procesy předávat a věřit jim. A samozřejmě spolu s tím jde ruku v ruce i to, že lidem na začátku pomáhám a věřím. Nechci je hodit do vody a nechat je v tom utopit se. Spíš jim dávám na začátku kruh, ze kterého pak postupně upouštím vzduch. (smích)

Kde jsi působil před SD?

Do prosince 2022 jsem pracoval ve skupině JRD, která se věnuje aktivitám od udržitelného rezidenčního developmentu, výrobě energie z obnovitelných zdrojů, až po zajímavé projekty jako je například plazmové zplyňování a vitrifikace odpadu. Byl jsem tam 8 let a bavilo mě to, spektrum projektů, na kterých jsem pracoval, bylo dost široké. Je důležité mít při podnikání přesah, chovat se šetrně k životnímu prostředí, vracet zpátky víc, než si bereme a zohledňovat to, že po nás tady budou žít ještě naše děti a v jakém stavu jim planetu a životní prostředí předáváme.

I ve StringData plánujeme diskutovat, jak se můžeme lépe chovat vůči životnímu prostředí. U nás v IT firmě to má svá specifika a musíme se nad tím zamyslet, jak v této oblasti pomoci.

Co děláš, když nepracuješ?

Mám poměrně nabitý kalendář, takže volného času není tolik, kolik bych si přál. Věnuji se rodině, rád cestuju a s rodinou plánujeme během několika let cestu kolem světa (jednu už jsem absolvoval v roce 2009). Mám rád vodu, dříve jsem závodně plaval a hrál vodní pólo, a tak se snažím na to navázat a pravidelněji sportovat včetně plavání. Miluju sci-fi filmy a rád se na dobrý kousek vždy podívám.

Ondřej Říha

Marketing Business Partner

Související články

Chcete zjistit více?

Kontaktujte nás, co nejdříve se Vám ozveme.

Napište nám
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram