Ve Fyziologickém ústavu AV ČR vyplňují růžové formuláře elektronicky

93%
zaměstnanců vyplnilo prohlášení elektronicky
300
kompletně zpracovaných daňových prohlášení

Daňové prohlášení k dani z příjmu zaměstnance se zpracovává jednou ročně a mzdové oddělení má v tomto období plné ruce práce. O zavedení automatizace do zpracování daňové agendy sní mnoho mzdových účetních. Nám se to podařilo díky Daňovce. Ve Fyziologickém ústavu AV ČR jsme kompletně digitalizovali vyplňování růžových formulářů daňových prohlášení a ročního zúčtování daně.

Fyziologický ústav Akademie věd ČR (FGÚ AV ČR) se zabývá především výzkumem oblasti normální i patologické fyziologie, soustředí se na studium mechanismů vzniku závažných onemocnění člověka, jako např. cévní a mozkové příhody, ischemická choroba srdeční, diabetes, dědičné metabolické poruchy a neurodegenerativní onemocnění.

Zavedení automatizace v oblasti daňových prohlášení zaměstnanců proběhlo ve FGÚ AV ČR na přelomu tohoto roku a byl to krok správným směrem. Díky aplikaci Daňovka od StringData letos vyplnilo přes 300 zaměstnanců roční zúčtování daně kompletně elektronicky.

Jaký problém jsme řešili?

Agenda zpracování daňových prohlášení poplatníka, mezi lidmi známá také jako prohlášení k dani z příjmů nebo „růžový papír“, se pro více než 300 zaměstnanců Fyziologického ústavu AV ČR každoročně týká období prvního kvartálu. Přičemž celá akce probíhá souběžně s běžnou prací.

Pro mzdovou účtárnu bylo toto období vždy velice náročné. Doručit růžové formuláře zaměstnancům, vyplnit údaje, posbírat je zpět i s přílohami, opravit, nechat doplnit a archivovat. Rozhodli se proto tuto agendu digitalizovat a definitivně se zbavit zbytečného papírování, pracnosti, problémů i nákladů.

Proč Daňovka od StringData?

O Daňovce se ve Fyziologickém ústavu AV ČR dozvěděli z prezentace StringData. Mzdovému oddělení se aplikace zalíbila natolik, že žádost o implementaci na sebe nedala dlouho čekat.

V FGÚ AV ČR nyní využívají všechny moduly Daňovky včetně modulu Měsíční slevy na poplatníka a modulu Ročního zúčtování. Po nasazení Daňovky si už nedovedou představit, že by svá daňová prohlášení zpracovávali manuálně jako dřív.

Jak projekt dopadl?

Díky Daňovce vyplňují ve Fyziologickém ústavu AV ČR prohlášení poplatníka a roční zúčtování bezkontaktně a plně elektronicky. Vedle časové úspory přinesla Daňovka výraznou výhodu v logistice. Zaměstnanci mohou vše jednoduše vyplnit vzdáleně a potřebná potvrzení nahrát elektronicky i z domova.

Nedocenitelný přínos spočívá ve zkvalitnění a zefektivnění procesu. Interaktivní on-line aplikace Daňovka je přístupná nonstop odkudkoliv. Velkou výhodou je i rychlá implementace, aplikaci jsme zprovoznili a napojili na interní systémy FGÚ AV ČR do jednoho měsíce.

Dalšími benefity bezpochyby jsou velká časová úspora na straně zaměstnance i zaměstnavatele a úspora nákladů. Všechna prohlášení jsou bezpečně uložena v elektronickém archivu v pdf a zaměstnanec i mzdová účetní si je mohou kdykoliv zobrazit i zpětně.

„Po nasazení Daňovky si už nedovedeme představit, že bychom prohlášení poplatníka a roční zúčtování zpracovávali ručně jako dřív. Daňovka nám výrazně usnadnila práci díky digitalizaci a automatizaci celého procesu.

Nasazení aplikace bylo rychlé a jednoduché. Vyplnění formuláře on-line je snadné, intuitivní a zajišťuje pořádek ve všech dokumentech. Daňovka je k dispozici non-stop a umožňuje našim zaměstnancům vyplnění daňového prohlášení bez nutnosti osobního kontaktu.“

Kateřina Uhrová
vedoucí Hospodářské správy FGÚ AV ČR

Související produkty

Hledáte IT partnera
pro svůj projekt?

Spojte se s námi! Co nejdříve se Vám ozveme.
Kontaktní formulář

Chcete zjistit více?

Kontaktujte nás, co nejdříve se Vám ozveme.

Napište nám
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram